Documentaire de verhalen 100 malen

Ze zijn stokoud en broos, maar hun ogen staan nog altijd scherp. De ogen die Auschwitz en Sobibor hebben gezien. Het maakt hen uitzonderlijk – steeds uitzonderlijker; nu ze tot de allerlaatste groep levende ooggetuigen behoren.
In deze documentaire worden drie hoogbejaarde Holocaustoverlevenden geportretteerd op een bijzondere en nieuwe manier. We vertellen niet hun levensverhaal, maar observeren hoe zij hun rol spelen als getuige van de oorlog.
Deze documentaire laat zien wat het betekent om keer op te keer te getuigen over de Holocaust, over trauma’s, over dood en ellende. Hoe de tijd je verhaal langzaam doet verstenen. Welke vragen altijd weer terugkomen, en welke vragen nog nooit werden gesteld.
Bij de film ontwikkelt de Lotty Veffer Foundation vijf educatieve modules voor de bovenbouw voortgezet onderwijs, studenten en volwassenendoelgroepen. Verschillende aspecten van oral history over de holocaust worden ontleed: de betrouwbaarheid van het geheugen, de emoties van herinneringen ophalen, taboes en trauma’s en de doorwerking van het erfgoed bij volgende generaties.

De makers

Erik Willems – regisseur en producent
Mirjam Huffener – ontwikkelaar en vormgever van erfgoed en oral history projecten
Alex Bakker – schrijver, researcher en documentairemaker
Rozette Kats – redacteur, gastspreker Landelijk Steunpunt WOII-heden

De interviews worden mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Voor de verdere (educatieve) uitwerking ontvangen we subsidie van

vfonds-logo-nieuw-openPrins-Bernhard-Cultuurfonds_RGB_logokopie

logo_nationaal_comite_4_en_5_meistichting-democratie-en-media

[/fusion_builder_column]