De aanslag

Het is de nacht van 26 op 27 oktober 1989. Mijn vader ligt op sterven. Sinds een paar weken beseft hij vaak niet meer dat hij in het ziekenhuis ligt. Hij kruipt door zijn bed, probeert te ontsnappen aan de nazi’s. Hij maant mijn moeder dat ze snel weg moet om mensen te waarschuwen; dat ze papieren moeten verbranden en ‘de anderen’ moeten bellen. Ik probeer hem te kalmeren door mee te gaan in het verhaal waar hij in zit. Het verhaal van de sloot waar hij zich 45 jaar geleden in heeft laten zakken om te overleven en nu in zijn doodsstrijd uit probeert te komen.

Reconstructie van een aanslag

Er zijn zeer verschillende versies over deze aanslag. Goedbedoeld maar verwarrend zijn verhalen, ver na de oorlog gedaan, door mensen die er niet direct bij betrokken waren. Aan de hand van getuigenverklaringen en archiefonderzoek reconstrueren Mirjam en Ronald Huffener wat er echt gebeurd is, met de bedoeling van een e-uitgave.

Zeer aanbevelenswaardig is het boek Het kruis op de berg, de fussilade van 20 november 1944 tussen Rhenen en Veenendaal; Constant van den Heuvel, 2015, ISBN 978 90 5345 493. Hierin opgenomen Een mislukte aanslag, De arrestatie van Philip de Leeuw en Pieter ter Beek in Bilthoven.

over ons >